söndag 11 november 2007

Professionella prioriteringar

Som jag nämnt tidigare i min blogg är det märkligt att lärare historiskt sätt har tagit på sig mer och mer arbete utan att egentligen ifrågasätta. Orsakerna till att detta sker är säkert fler men jag tänkte i det här inlägget kort presentera ett gångbart tips för att minska extrauppgifterna. Ett tips som dels skapar lite ordning i alla sysslor samt tvingar fram en avvägning från våra kära arbetsgivare.

Tipset går kärnfullt ut på att göra professionella prioriteringar. Med detta menar jag att då en ny arbetsuppgift presenteras är det inte mer än rimligt att den kräver tid från ens andra arbetsuppgifter. En rimlig frågeställning till arbetsgivaren är alltså vilken annan arbetsuppgift som ska prioriteras ner till förmån för den nya arbetsuppgiften.

Min erfarenhet är att en sådan inställning nästan alltid leder fram till en bra dialog med skolledningen. Det har också fördelen att det framstår som betydligt mer professionellt att resonera på detta sätt än att bara ”klaga” på att tiden inte räcker till. Vidare, om man drar det till sin spets, tydliggörs också konsekvenserna av att behöva prioritera ner ens vanliga arbetsuppgifter.

Arbetsuppgifterna som får stryka på foten är ju oftast de ”vanliga” lärarsysslorna som lektionsplanering och rättning. Och som media senast tiden har framhållit så är ju tiden med eleverna och kvaliteten på undervisningen oerhört viktig. Prioriteras den ned kommer följaktligen detta att märkas i hur nöjda eleverna är. Kan man då direkt säga att detta är en konsekvens av skollednings prioriteringar höjs förhoppningsvis de ordinarie arbetsuppgifternas status.

Ett sätt att få en dräglig arbetsmiljö/arbetsbelastning och samtidigt ta ett steg mot högre lärarstatus är alltså att göra professionella prioriteringar i det vardagliga arbetet. Och det är faktiskt inte mycket begärt av en skolledning att de ska vara tydliga i vad de vill att de anställda ska arbeta med.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Låter bra, men vad tror du om följande scenario?:

Skolledning: "Gör det här" (extraarbetet)
Lärare: "Ok, men då blir det mindre tid till planering och rättning"
Skolledning: "Ok"

Konsekvens: Sämre resultat på prov, upprörda föräldrar.
Skolledning: "Skärp dig!"
Lärare: "Men..men.."

Mr. P sa...

Det hela bygger på att läraren inte ska klämma fram ett "Men...men.." utan snarare ett...
"De svaga resultaten och de sura föräldrarna är en direkt konsekvens av er (ledningens) prioriteringsordning. Mindre prio på undervisning ger sämre resultat."
Vill det sig riktigt väl ser ledningen också lösningen i att ge mer tid till undervisningen.

Anonym sa...

Jag tror ändå på "skärp dig" som den troligaste reaktionen.

Vi är tillbaka på ett av dina återkommande teman, att visa lärare anstränger sig mycket mer än andra (utan ersättning). Detta innebär att den rimliga reaktionen på en lärare som klagar på ledningens prioriteringsordning blir ett "skärp dig", eftersom hans kollegor klarar av samma prioriteringsordning utan försämrade resultat (beroende på obetalt övertidsarbete).

Därmed inte sagt att du har fel, bara att du beskriver den bästa av världar.